fredag 4 januari 2013

Fredagsmus, Helvetestimme & Råd till papporna?

Då har jag skickat iväg Alice med farmor på 50-årskalas, bäddat ner lillebror för en powernap och städat till kaninhelvetet. Det får räcka för idag. Innan Alice åkte våfflade vi håret och sminkade varandra. Freddy kommer att bli glatt överraskad av att återigen mötas av den överviktiga versionen av Rulle när han kommer hem idag. Fredagsmus?


Jag fick ett mail idag ifrån en pappa som undrade lite om det här med "helvetestimmen". Vad kan papporna (eller den förälder det nu är som "kommer hem") göra för att underlätta för den som är i kaoset? Ja...kom hem redan vid lunch? Åk aldrig iväg? Kom inte alls? Köp med färdig mat hem? Haha, finns ju en massa bra förslag...men antagligen inget som är optimalt. Just det här "Är du sen behöver du fan inte komma alls" är en känsla jag ofta känner när barnen skriker och allt är kaos. Då vill man INTE ha det där samtalet... "Jag blir lite sen". SEN? NU?? Var inte sen. Efter klockan 16 är varje minut en timme lång. Kommer Freddy hem 17,16 är han alltså SEXTON TIMMAR sen! Det är ju helt sjukt!? ;)

Klicka HÄR för att läsa mer om "helvetestimmen". ;)

Personligen ska jag (eller vi!) försöka att bli bättre på att laga mat på kvällarna. Jag var ganska duktig på det en period när Alice var liten. Jag slängde ihop en lasagne eller gjorde en god gryta på kvällen när hon hade somnat. Då kunde jag laga saker som gärna fick ta lite längre tid...som kunde stå och puttra medan vi kollade på TV och annat viktigt. Då ligger man alltid "steget före" de små gangstrarna och behöver bara värma upp maten nästa dag. Smidigt och ingen "helvetestimme". Så ja, det är väl mitt bästa tips... Laga mat på kvällen eller på helgerna så att man bara kan värma på den på vardagarna.

Och ja, ni föräldrar som kommer hem och möts av kärlek och kramar ifrån lyckliga barn: TA DEM!!! Ta bort dem FORT! Spring in på rummet med dem. Smyg sedan ut med ett glas rött till den som lagar mat. Försök inte att pussa, prata eller prata med den som står irriterad vid spisen! Det är inte alls uppskattat! Kom hem - var tyst - gå undan med barnen - ta in vin!? När vi är redo att återkomma till normalt tänkande igen säger vi till, haha.


På tal om det? Vad fan ska vi äta idag? Tips på någorlunda snabblagad och god mat som man kan få i trotsiga 5-åringar mottages tacksamt här under! Får jag många bra tips så samlar jag dem i en egen flik på bloggen så att vi kan hämta inspiration där! Så kom igen - dela med er av era tips! 

over and out.

//Meekatt...

29 kommentarer :

  1. HAHAHA! Rulle! Inte sett honom på 150 år! Underbara du!

    Bra tips med att laga mat på kvällen, ska prova det. Kan ju rädda upp eftermiddagarna med en skrikig 2-månaders bebis som inte går att lägga ifrån sig! BRA TIPS! För trött för att komma på såna enkla saker själv, hehe.

    Tips: Korvburgare! Stek falukorv och lägg i hamburgerbröd. I med ketchup och rostad lök. Smidig och snabb lunch. Pizzasallad till om barnen gillar det.

    Kram Amanda

    SvaraRadera
  2. Spagetti & köttfärssås går alltid hem här:-)

    SvaraRadera
  3. Kycklingnuggets...färdig panering finns att köpa. Och pommes till det. Mangoraja.. Ja, det går hem hos mig. Fast här finns ingen helvetestimme heller för den delen. Med tonåringar så är det timmar... Men inget skrik och grin utan mer tysthet och smäll i dörren.

    SvaraRadera
  4. Grillspett i ugnen med korv bacon svamp och paprika eller något annat gott-populärt här och man slipper plocka upp kletiga bestick från golvet....viss risk med vassa pinnar förstås men friskt vågat? Bakad potatis går också hem här, specellt om man får lägga i fyllningen själv. Riktigt dåliga matdagar mutar jag med ättiksgurka-en bit mat mot en gurkbit...riktigt riktigt dåliga dagar kvittar det vad man gör och ingenting fungerar-utom mitt i natte när han vaknar och är hungrig skitungen

    SvaraRadera
  5. Uff ja detta.
    Men jag tycker att du kom med ett skitbra råd där. Ska VERKLIGEN läsa upp det för fadern i det här huset som OFTA är sen. Och ofta är sen på TORSDAGAR som har döpts om till "Torsdag from hell här" ;)

    http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2011/november/torsdag-from-hell.html

    Skyffla undan ungarna med pappa i ett rum, smyg ut med ett glas rött, försök INTE att prata eller pussas. Låt mig bara få avsluta det jag håller på med i lugn o ro.
    Perfekt!

    Annars så kan man ju prova att börja med maten i GOD tid innan. Jag har försökt ett par gånger.
    Funkar sådär för mig ;)

    Jag gör en bunke köttfärs när jag har tid och fryser in i portioner. Tages fram vid panik.
    Funkar sådär också eftersom vi har en minifrys.

    Annat alternativ är att jag lagar ALLTID skitmycket lunch. Så det blir över. Och så blir det samma till middag. Ev. kan man ha flera överblivna lunchar i kylen och alternera.
    Funkar si så där också ;)

    Annars så funderar jag allvarligt på att krympa vår diet här till enbart: spagetti och k-sås, korv och makaroner, fiskpinnar med mos och pannkakor.
    Är SÅÅÅÅÅÅÅÅ trött på bråk om maten.

    Lycka till med musandet. Jag ska veckohandla och sen kommer det TROLIGTVIS väninnor på spagetti med rötjut.
    Kan bli bra.

    Hälsningar
    Yohanna

    SvaraRadera
  6. Om inte maten måste vara klar direkt är att köra rotfrukter o andra grönsaker som zucchini paprika i en ugnsform krydda o blanda med olja. lägg på kycklingdelar, krydda dem. in i ugnen en timme. enkel kall sås till eller påssås :) tar lite tid men inte mkt arbete. kycklingben brukar vara roliga att äta. mina barn älskar linssoppa lättlagat men kanske inget för de yngsta. snabba grytor med kyckling till ris eller pasta med cremefraiche smaksatt.skivad potatis (med mandolin) ugnstekt med korv. skiva med skal på. tyvärr är ju oftast planering a och o :) glad att mina barn börjar bli större. svårast har varit att få alla barnen att tycka om samma mat, hopplöst. har fem.

    SvaraRadera
  7. Jag känner sååå igen mig! =) Hua!

    Bästa tipset för snabb och god mat är:
    Klipp bacon och fräs i en panna. Lägg undan.
    Skär kycklingfilé i små bitar och stek i pannan med lite kryddor.
    Häll sen tillbaka baconen.
    Hacka paprika och lök och släng i.
    Häll på matlagningsgrädde efter behag.
    Släng i en klick philadelphiaost eller liknande.
    Låt puttra medan du kokar pasta eller ris.
    Servera med sallad eller kokt broccoli!
    MUMMA!

    SvaraRadera
  8. Kasslergryta går snabbt och är gott!
    Tärna kassler och stek den lite lätt. På med mjölk och grädde. Häll i en burk majs och en burk inlagda ärtor och morötter och låt puttra medans riset kokar. Det är en såndär gryta som man kan ha i det man känner för/har hemma.
    Dottern som snart är två har inte kommit in i matbråksåldern än tack och lov. Pannkakor eller ungsfläskpannkaka brukar gå hem annars. Ugnsfläskpannkaka sköter ju sig själv :)

    SvaraRadera
  9. Du kan ju göra pannkakor^^
    Eller Ungspannkaka ska vara bacon i den^^
    De e ganska snabbt och enkelt :)Om man nu inte ska steka tjugo pannkakor då tar det sin lilla tid men ungspannkaka klarar sig själv^^

    SvaraRadera
  10. 2 barnvänliga maträtter som vi har här hemma är min egen påhittiga falsk korvrisotto.
    koka 4 portioner ris med en grönsaksbuljong tärnin
    Tärna en nästan hel falukorv ca 600 gram
    Fräs den.
    Lägg sedan i 5dl grönsaks blandning (ärtor majs och paprika). När riset är färdigt häller du i så mycket ris du vill ha i falukorv och grönsaks balndningen och krydda med curry. Snabbt enkelt och barnvänligt och man kan blanda i det man vill ha :-)

    Det andra hittade jag i en blogg som inte finns längre men är populärt här hemma.
    koka 500 gram pasta( snäckor, skruvar ja vad du vill utom spagetti som är svårt att blanda.
    Klipp och stek 2 paket bacon. När de är ok stekta
    hacka 2 vitlöksklyftor
    ner med hariqoverts som du brytit i mindre dela
    Rostade solros kärnor.
    Låt det fräsa
    ner med 2,5 dl matlagnings grädde och lite tomat pure
    puttra och häll såsen över pastan när den är klar och avrunnen och blanda ihop det.
    servera med gott bröd.
    Denna rätten tar lika lång tid som det tar att koka pasta.
    Hoppas något faller smaken :-)

    SvaraRadera
  11. Fräs köttfärs i (mycket) curry, koka pasta och pulverbearnaise. Lägg köttfärsen i en ugnsform, lägg pastan över och häll sen över bearnaisesåsen och på med lite ost. In i ugnen tills osten smält, snabbmat när den är som bäst!

    SvaraRadera
  12. Kycklingfile i ungssäkerform, bred på pesto, häll grädde runt om, in i ugnen till kycklingen är klar, servera med tex potatis.

    SvaraRadera
  13. Köp en burk med fiskbullar, öppna burken och ge huliganerna gaffel/sked. Dinner is served! :) /Sofia

    SvaraRadera
  14. Hos oss är Chili con Carne värsta bästa snabbmaten. (ungarna älskar bönor, majs och köttfärssås) Så det är bara att fräsa köttfärsen, och blanda i resten av ingredienserna. ) Om man vill kan man ju servera bröd eller ris till. Själv väljer jag gärna en sallad, det känns fräscht, men aldrig att mina barn skulle äta salladen ;)

    SvaraRadera
  15. Superenkel och god lax i ugnen! Min snart 2-åring gillar den. Vet dock inte med 5-åringar ;)

    Laxfiléer i ugnsfast form. Smeta på pesto och strö över riven västerbottenost. In i ugnen, 200 grader, ca 30 min.
    Koka ris till och servera med kall sås gjord på creme fraîche, citronsaft och dill (bara att smaka av så det blir lagom). Brukar ta fryst dill i såna där smarta små lådor :)
    Så, god middag på 30 min!

    SvaraRadera
  16. Hittade hit via Totte. Du skriver så härligt så magen vrider sig :) Uppfriskande att hälsa på. Kanske bara fel tid på dygnet men jag återkommer en annan dag och suger i mig.

    Ha det bäst hälsar Bibsan

    SvaraRadera
  17. Känner till den där helvetestimmen alltför väl.. och varför kan inte karln ringa i vettig tid och säga att han blir sen, INTE 10 minuter efter ordinarie hemkomsttid! När man haft ungarna på utkik i fönstret den senaste halvtimmen ( jag LOVAR gumman, pappa kommer när som helst!) Och så till receptet då: koka ostfylld tortellini ( finns i Ica Basic ;-) ), slå av och häll i mjölk/ grädde/ creme fraiche efter nyttighetsgrad, i med lite ost och koka upp. Hutta i tortellinin igen och sen är det bara att slänga i vad mån har hemma, funkar lika bra med korv som med kassler eller nåt annat överblivet kött.. går även att slänga i en gratängform med lite ost på om man har lust.. ( detta är bästa sättet om man har fått över och ska ha till rester dagen efter) och stort TACK för att du delar med dig av er vardag på ett sånt underbart vis (och använder mitt favvouttryck " skjut mig" som jag alltid kört med här hemma)

    SvaraRadera
  18. Super snabbt är "egen" pizza, köp tortillabröd (finns i "pizzasmak" - de är lite tjockare än vanliga, men 4 stycken kostar lika mycket som 12 och jag föredrar tunn botten. Finns pizzasås på samma ställe där tacosåserna finns. Sen ost på det och sedan lägga på allt vad man nu vill ha på, svamp/skinka/ananas etc etc... Jätte bra att bara ha liggande och inget kladd om barnen ska få vara med!

    In i ugnen till önskad färg...

    SvaraRadera
  19. En snabb favorit hos oss: koka bandspagetti,ta en färdiggrillad kyckling och värm en burk med creme fraiche smaksatt med paprika o chili. Mums!! Om barnen tycker såsen blir för stark så blanda i vanlig creme fraiche. Vill man kan man ju ha grönsaker till också. Har man sen ork kan man ju grilla eller steka egen kyckling.

    SvaraRadera
  20. Idag kokte jag makaroner, sedan skar jag kassler i ojämna tärningar, stekte dom ihop med lite ananas, sedan krydda jag lite, på med grädde, soja och sweet chili, puttra någon minut... kanon gott och jag slapp stå vid spisen en längre tid ;)

    SvaraRadera
  21. Wraps! Man kan wrappa allt! T o m rester känns lite roligare att äta i en wrap! :)

    *falukorvsbitar, små blomkålsbuketter o vitlökssås.
    *kycklingfile, paprikastavar o smaksatt creme fraiche.
    *fiskpinnar, remouladsås och tomatsallad
    *köttbullar, gurkstavar o ketchup
    *fläskfilé, gräslöksost, kokt broccoli

    endast fantasin sätter gränser! :)

    SvaraRadera
  22. Mitt tips är inte snabblagat för fem öre, men det är mat som lagar sig själv. Du behöver alltså inte stå vid spisen så mycket!

    Skinkstek i ugn
    Köttgryta

    SvaraRadera
  23. Eftersom ingen har nämnt det; Köttbullar med potatismos och lingonsylt och rivna morötter. Orkar man inte rulla själv köp färdiga köttbullar, orkar man inte koka potatis, pressa den och hälla i en klick smör och mjölk och lite kryddor, köp pulvermos. Orkar man inte trampa lingonsylten själv, köp färdigt på burk. Rivna morötter i plastförpackning har jag inte hittat ännu, så det är väl de enda du behöver göra riva skalade morötter själv. God mat duger alltid!

    SvaraRadera
  24. Bästa och billiga snabbmaten här:
    "Pasta carbonara"
    Stek en gul lök, häll i två paket bacon i bitar krydda som du gillar. Koka pasta och rör ihop med bacon lök och rått ägg. Snabbt och alltid gott

    SvaraRadera
  25. Makaronipudding har alltid funkat hos oss, man kan blanda i vad man vill i de kokta makaronerna; skinka, kassler, korv, bacon t ex. På med äggstanning och riven ost över och så sköter den sig själv i ugnen i en halvtimme-40 minuter.
    Lax är också snabb mat. Nåt som blir väldigt gott är att blanda grädde/creme fraiche, lite vitt vin (går bra med matlagningsvin), en pressad vitlöksklyfta och riven ost och hälla över lax (smula gärna över en fiskbuljongtärning också) och så in i ugnen i ca 20 min. Funkar med potatis, ris eller pasta till. Samma röra, men utan fiskbuljongen, går att hälla över kyckling också.
    Fiskgratäng är faktiskt också rätt snabb mat. Ta vilken fisk som helst, krydda med salt och citronpeppar, blanda majonnäs, grädde, lite senap, dill, gräslök och riven ost och häll över fisken. In i ugnen i ca 20 minuter, potatis till.
    Eller ta kycklingbitar (eller fläsfilé, eller grytbitar av skinka) och lägg i en marinad av 0,5 dl olja samma mängd vatten och soja, salt, svartpeppar, 1 tsk ingefära, 2 msk vinäger och 2 msk honung. De kan marinera i kylen under dagen och sen steker du köttet i stekpanna eller i ugnen (låt gärna köttet puttra i lite av marinaden på slutet). Ris, pasta eller potatis (potatismos) till. Vill man ha en sås till är det gott att blanda creme fraiche med lite sweet chilisås, fast vi äter oftast utan sås.
    Gillar ni soppa finns här http://www.femme.se/56kilo/2012/12/kraftsoppa-pa-fem-minuter/ en VÄLDIGT god och enkel soppa.
    Oj då, kom visst igång lite där med recepten, men jag hoppas det är något du eller någon annan kan använda dig/er av. :-)

    SvaraRadera
  26. Pastasås: klipp ner två paket bacon, hacka en gullök och skiva ner lite champinjoner. Salta och peppra, stek upp allt i en panna och tillsätt två cremé fraish franska örter och vitlök koka upp och servera med valfri pasta. Man kan även ha i broccoli eller paprika om man vill :)) snabbt och enkelt!

    SvaraRadera
  27. Vad många bra tips!
    Min bästa snabbmat:
    Tinade laxfiléer (och jag vet att färsk lax är goast, men fryst duger till detta). Salt, peppar, pressad citron på och sen breder man på ett härligt lager dill creme fraiche på (franska örter funkar med). In i ugnen på typ 200 grader i max en kvart, färdigt! Brukar äta med potatismos till.
    Tack för en UNDERBAR blogg!!!

    SvaraRadera
  28. Har ni provat korvspindlar? Brukar vara rolig mat :) Alltså man skär varmkorv i mindre bitar, men inte för små, sen trär man i spagetti igenom, typ 4 st då, så kokar man dom tills de är färdiga! Tada så ser det ut som korvspindlar ;D Känner mkt väl igen den där timmen, hade högläsning med sambon igår och vi båda garva och kände igen oss, t.ex de där med att äta segt, eller hellre torka bajs än att ta hand om kladdig unge ;D Stämmer så bra! Jag brukar dock försöka förbereda så mkt som möjligt här hemma, men ibland blir det mkt på en gång!

    SvaraRadera
  29. Grattis i efterkott!!
    Haha! Känner så igen mig i det här med Helvetestimmen!
    Stekt falukorv och makaroner funkar här och är snabbt och lätt.
    Brukar även försöka göra storkok då och då för att ha i frysen.

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!