fredag 30 november 2012

Kärlek, Julbak & Snorkråkor!?

Fredag - barnen är lediga, jag försöker göra lite julfint samtidigt som jag packar för en helg i Sjöbo hos världens bästa Ingis & Jotte. Känns som att vi alla behöver fylla på kärlekskontot lite extra nu och det gör man bäst hos dem.

Tidningen/sajten "Vi Föräldrar" har lagt upp frågan "Vad gör du helst med barnen? Lussebullar, pepparkakshus eller knäck i helgen?" Jag svarade "helst inget av det". Och ja, jag menar det. Jag tycker det är SKITTRÅKIGT att baka Lussebullar. Det tar 100 år!! Vi har gjort det varje jul...men det är oftast Freddy som styr upp det. Alice tjatar om att hon vill baka... Vi blir oftast ovänner redan när hon vägrar tvätta händerna och jag hotar med att bada hela henne i handsprit. Sen ska det mätas och hällas och allt spills ut...sen ska det pillas i näsan. Ja, sen ska det jäsa och ungefär där tröttnar Alice och vägrar återvända till baket. Så sen står jag där...och knådar och svär och säger fula ord när lussekatterna inte ser ut som mammas. Har man (o)tur kommer Alice in lagom till det är dags att sätta i russin och stoppar ner hela "pill-i-näsan-klasen" i russinburken och börjar äta. Jippie.

Pepparkakshus. Tillåt mig spy. Vi har gjort pepparkakshus ett par gånger...och ALDRIG MER. Sist skulle jag vara "duktig" och sätta ihop skiten med sockerkletet. Den grytan blir aldrig sig lik igen...och heller inte min känsla för pepparkakshus. Det fastnade ju inte alls!? Jag försökte rädda upp skiten med Superlim...och allt rasade...såklart. Alice och jag åt upp linserna och sen var det bra med det. I år köpte vi ett fint pepparkakshus i keramik och en stor påse linser. Varje gång vi tänder ljuset i pepparkakshuset äter vi lite linser - för såna é vi!


När det gäller pepparkakor. Allvarligt talat...en burk kostar 10 kronor. Att baka pepparkakor tar 150 år...är stressigt som fan och det enda Alice vill...är att äta deg. Dessutom ska det bråkas om handtvätt och snorkråkor varje gång. Suck! Det är inte värt det.

Men nu ska vi till Ingis (min moster) och hon är precis likadan som mig och kommer därför älska Pipparkakorna! Så jag gjorde slag i saken och ställde mig i köket med barnen. Jag passade på när svärmor var här och resultatet blev:

1. Alice ville inte tvätta händerna
2. Elton skrek och snorade och blev kastad i sängen. Trots att han fick egen deg och kavel så var han självklart inte nöjd.
3. Alice vägrade göra pepparkakor och gjorde något helt annat med sin deg. Den ligger nu i frysen som en äcklig klump...full med russin i.
4. Jag stressade med plåtarna som en galning och mina fina Pipparkakor blev "Pipparkakor - african style"... Merry fucking christmas alla supernmorsor!




Jag fick ett mail för en stund sedan där en mamma skrev "Usch, vad sorgligt du uttrycker dig på VF:s sida. Stackars dina barn som inte får någon julkänsla. Man får bara inte vara så egoistisk!!"

Ja, stackars mina barn. Jag ringer socialen direkt så att de kan komma och hämta dem. Jag ber dem ta  med den färdigklädda julgranen, julstrumporna, tomtelandskapet vi byggt & stjärnorna i fönstret som finns i barnens rum med. Skit på dig. Och maila gärna din adress så ska jag skicka lite kakor till dig. Du måste ha en brist...av pippa...rkakor.

Nu ska vi packa och laddar för en myshelg. Klockan tre flyttar katt- och numera även kaninvakten in och vi drar söderut! Innan vi åker ska Alice göra sin livs första affär. Hon har lagt ut sin rosa Bobbycar på Laholms Loppissida och snart kommer någon och kikar på den. Går det enligt planerna ska Alice köpa ASALÄSKIGA Barbiedockor imorgon! Håll tummarna!

over and out.

//Meekatt...

59 kommentarer :

  1. Hahahahaha ...

    Sånna bittra människor det finns ..
    Hade jag någonsin blivit pappa ( vilket jag inte blir mer än åt mina hundar ) så hade jag fan köpt kakorna .. Baka händer det att vi gör, men nej, handsprit hade mitt hem luktat i stället för rengörningsmedel ..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, handsprit is da shit! ;)

      Kram! <3

      Radera
  2. Ja herre gud, det är ju verkligen så.
    Varför utsätter man sig för detta?

    När jag såg fotot från inlägget på Facebook så tänkte jag:
    - Säj INTE att Malin gått och gjort ett perfekt papparkakshus, jag döööööör.
    Men det var bara en ljusstake, skönt.

    Vi provade ju förra året och det gör vi inte om tror jag ;)
    http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2011/december/lucia-i-vart-hus.html

    Och detta med att klä gran.
    Huvaligen:
    http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2011/december/slutet-gott-allting-gott.html

    Så fy skäms på sig FL-läsare att du skickar sånt mail till en annan mamma.
    Blääääää!

    Hälsningar
    Yohanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, förstår att du blev chockad! ;)

      Ja, upp till kamp för mammorna!

      Radera
  3. Haha, vadå egoistisk för att man inte vill baka pepparkakor med barnen...är det nån som egentligen vill det? ;)

    SvaraRadera
  4. Oj då, det är kanske bäst att jag lämnar ifrån mig mina barn oxå. Jag brukar iofs göra lite julgodis tillsammans med dem men eftersom jag precis gjort ytterligare en hjärtoperation tror jag inte att jag orkar i år. Eller tror du att det är en tillräckligt bra anledning för att att slippa mecket i år och köpa färdigt istället??

    Hoppas ni får en mysig helg och att ni kanske får pippa.........rkakor på väl valda tillfällen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag tror inte det...du kan säkert baka i alla fall! ;)En hjärtoperation är väl inget stort - du är ju faktiskt MAMMA och då är det baklandet som kommer först! haha

      Stor kram till dig!

      Jag hoppas också på lite pippande i jul, haha. Men du, var rädd om hjärtat. ;)

      Radera
  5. Vilken tråkig kommentar! haha Snacka om att vara trångsynt och inskränkt i sitt sätt att tänka! "Jul känsla" kan man väl ändå inte BAKA till sig!?! :/ haha

    Alla är olika och det är HELT OKEJ att gilla och göra olika saker!! :) (jag är en bullmamma och älskar att baka och för det mesta går det bra med mina barn) Tur att vi är olika och bra på olika saker! ;)

    Blev jätte nyfiken på erat tomtelandskap!! ;) Något du vill dela med dig av med en bild!? ;)

    Kanon fint pepparkakshus ni fixat!! ;) hehe

    Hoppas ni får en kanon fin helg!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, julkänsla kan man inte baka sig till. Möjligtvis glögga sig till ;)

      Vi mammor borde köra bytesdagar!! Bullmammorna får hem ett gäng och bakar med barnen - pysselmammorna får hem ett gäng och pysslar med dem - och jag får hem ett gäng och dansar Gangnam Style med dem?! ;)

      Åh, bild på tomtelandskapet ska jag lägga ut!

      Ha det gott!

      Radera
  6. Herregud tror mammor att man förstör barn om man inte julpysslar??Efter 34 års arbete inom förskola och skola vet jag att det finns miljoner andra saker som förstör barn, men dom tänker jag inte räkna upp. Har fyra vuxna barn som klarat sig ypperligt utan julbak och annat julstök(vissa år hade vi inte gran heller) Ta vara på tiden att bara vara tillsammans istället för alla dessa Måsten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kloka ord! Tiden...är den som är viktig! Tid kan man inte köpa - pepparkakor kan man! ;)

      Radera
  7. Jag tycker hembakade peppisar smakar skit. särskilt dom barnen gjort som är två cm tjocka å degiga!
    pepparkakshus...brukar socker klistra på godis på köpe pepparkakor. Blir kanon å julestämningen är på topp! Ha en mysig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker inte heller de hembakade är lika goda. Skulle vara min gamla farmors då...

      Bra tips! "Pimp my Pepparkaka"! ;)

      Radera
  8. Jag har en känsla av att det inte är en massa måsten som gör julen, utan att alla är glada och nöjda. Blir man det av att baka, så gör man det. Blir man det av att köpa pepparkakor, så gör man det. Jag skulle hoppas att alla kunde tycka det var upp till och var och en att välja vad som passar utan att bli dömd. Så jag håller med dig Malin, som vanligt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror också att det är det man ska satsa på - att försöka hålla familjen glad istället för att stressa med en massa måsten.

      Kram!

      Radera
  9. Låter som samma människa som kommenterat min blogg, ända sen jag råka ut för riktig pretto mamma och skrev om det på min blogg har det kommit en del kommentarer. Jag hänger tydligen ut en stor grupp mammor när jag inte tycker det är okej att en del mammor trycker ner andra mammor bara för att dom själva tycker dom är bäst och andra sämst.

    Förresten är Barbies läskiga, jag lekte aldrig med barbies när jag var lite. Visste aldrig vad jag skulle göra med dom. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tragiskt det där...

      Ja, Barbies är läskiga - helst deras midjor, haha. "Monster High" är det nya nu...läskiga barbies...som bara ser läskiga ut. Alice byter mest kläder på dem och kammar håret, haha.

      Radera
  10. Baka pepparkakor är ungefär som att baka med lera, man stansar ut en massa figurer och till sist så dammsuger man upp all deg som såklart har hamnat på golvet. Goda pepparkakor köper man i affären.

    SvaraRadera
  11. Ha..ha..!!! Det där känns igen. Precis så var det när mina ungar var små, man fick stå där själv tillslut :)Hoppas ni får lite julkänsla söderöver. Härlig fredag till Er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Massor av julkänsla finns det här! :)

      Radera
  12. Ha,ha gillar heller inte bak. Inte sådan bakning.
    Härlig blogg,den följer ja såklart.
    Ha en fin dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen in hit! <3

      Haha, smaken är som baken...delad! Praktiskt! ;)

      Ha det gott!

      Radera
  13. Du ät en toppen mamma! Att folk inte kan fatta ironins text.. Konstigt! Inga barn skulle nog inte vilja bo någon annan stans om du frågar dom :)

    Kram Hannaa cramer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där med ironi går inte alltid in, haha. ;)

      Kram kloka du!

      Radera
  14. Shit, så ska man alltså anmäla alla som inte är kristna (och därför inte firar jul) till socialen? Det blir en jäkla massa anmälningar där alltså... Känner skrivkrampen i handen redan.
    Ha det så skoj på semestern!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Massanmälan på alla "icke kristna", haha. Tänk så bra - en massa arbetstillfällen! ;)

      Tack!

      Radera
  15. Vill ni snabbt och enkelt ha juldoft i huset från nybakade pepparkakor?
    Sätt ugnen på 100 grader och sjuss in med en plåt full med köpta pepparkakor som du stänkt lite lite vatten på.

    För äkta juldoft, glöm bort plåten och du får juldoft a'la brändpepparkaka.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  16. Var har du hittat formarna till pipparkakorna? Vill oxå ha!! Eller om du vill sponsra mej på formarna, så tar jag gärna emot!! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Coolstuff! Länkat till dem i inlägget "Pipparkakor"!

      Radera
  17. Köpta pepparkakor är mycket godare!
    För övrigt anser jag att om man inte känner för att göra ett skit inför julen så är det också okej! Vi kommer att sätta upp ljusstakar, och i princip inget mer. Jo, barnen har en fantastisk farmor som gör en paketkalender till dem! Men annars nada, och jag är ändå övertygad om att våra barn kommer att få en fantastisk jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla sätt är bra - bara alla är nöjda! <3

      Radera
  18. Hvem gider bage peberkagehus!!! Wuhuuu - IKKE jeg. Måske farmand gider og hvis ikke, så er det jo også fuldstændigt ligegyldigt. Javist vil ungerne gerne, men de vil så meget - og man kan altså bare ikke få alt hvad man peger på. Måske supermamman som har skrevet til dig, kan, vil og orker. Så lad hende om det. Hvor skulle hun skamme sig!!!
    Ha en trevlig helg Meekat...og alle I andre :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag kanske kan skicka mina barn till henne så hon kan ge dem lite julkänsla? Haha

      Ha det gott kloka du!

      Radera
  19. Herreminje. Jag tänker bojkotta julen, och istället låta barnen fira julejuljul hos sin juliga pappa och hans släkt. Men då kanske jag är egoistisk? Skit samma.

    Hoppas ni får en trevlig helg! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barnen får ju jul, det är ju huvudsaken!

      Ha det gott!

      Radera
  20. Jag håller med Alice, det är ju att äta degen som är det goa :P

    SvaraRadera
  21. Du e säkert en "asabra" mamma o de som kritiserar dig kan skita ner sig!! Så det så!

    Jag har heller aldrig bakat pepparkakor med mina barn, det är möjligt att de är traumatiserade men de lever ändå:-)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att få "levande bevis" på att ungarna klarar sig utan pepparkaksbak! ;)

      Kram!

      Radera
  22. Alltid tråkigt med sånna kommentarer .
    Har fått en hel del av den sorten för att jag alltid kört med samma ärliga stil som du .
    Droppen var dock förra veckan då någon ointelligent person kallade mig olämplig som mamma för att jag vändt mig till terapeut för att jag fick en förlossningsdepression efter födseln av min yngsta son för tre månader sedan .

    Så det ska vara fel att våga erkänna sina brister ?
    Fel att försöka med sin fulla förmåga ?

    Nä vet du vad . Kör på i samma stil .
    Tack för både skratt & gråt .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är absolut inget fel i det! hatten av för att du vågar och orkar ta tag i det som är jobbigt! SÅ många mammor fortsätter kämpa i motvind i onödan när det finns hjälp att få! Hoppas att du får den hjälp som du behöver! <3

      Kram!

      Radera
  23. Jag har inga egna barn, men väl ett gäng syskon och en stor näve syskonbarn.
    Jag ÄLSKAR att baka, men helst utan kladdiga barnahänder. Visst, de kan få vara med på ett hörn sådär. Men förstår frustrationen att baka med barn...

    Och allvarligt, min mamma försökte på alla sätt ge oss en superjul och allt det där, eftersom vår far sket i oss oftast. Men vissa år orkade hon faktiskt inte hela vägen. Till slut blev julhetsen så enorm att hon på riktigt blev så sjuk att hon ofta fick ligga på sjukhus efter jul. När jag var 17-18 sa hon stopp och belägg, nu firas ingen mer jul i det här huset (vi hade alla flyttat hemifrån då) och ni får hitta på vad fasen ni vill.
    Sen dess har jag firat med syskon, med pojkvänner och svårfamiljer, med vänner ett par gånger osv. Och skåden! Jag är inte traumatiserad!
    För under åren mamsen faktiskt orkade, så hade vi det skitfint och mysigt (Men vi gav upp pepparkakshusen tidigt har jag för mig, haha).
    För övrigt brukar mamma komma ned för icke-julig middag och paket i mellandagarna istället.
    En win-win så att säga. ;)
    Kan även tillägga att köpelussebullar och pepparkakor är godare än de man gör själv. Finns mycket gott att baka, både enklare och snabbare än just de där grejerna...

    Å andra sidan, supermorsorna kanske tycker att föräldrar ska stressa sönder sig, allt för barnen? Kul när morsan och farsan låst in sig på vinden med ett flak bärs. Allt för barnen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tänk att barnen överlever i alla fall. ;) Alla familjer hittar sitt sätt och lyckas man få barnen att växa upp med och få minnen av en "skitfina och mysiga jular" - då har man ju verkligen lyckats.

      Nej, stressen får inte ta över den lilla energi man har att lägga på mys och fix! Köpekakor is da shit! ;)

      Radera
  24. Jag måste säga att jag är helt säker på att du är en bra mamma,,,,att man väljer bort vissa saker,,,är kanske klokt,,,om det ändå bara blir konflikter,,,,
    Jag läser din blogg varje dag,,,,får nästan alltid ett leende på läpparna,,,,
    Du är bra!!!!
    Trevlig helg!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för fina ord och tack för att du tittar in här!

      Kram!

      Radera
  25. Man blir alltid så full i skratt när man läser dina inlägg. Idag är det extra roligt när det står att du ska till Sjöbo, är ju här jag bor. När mina barn var små så blev det lite pepparkaksbak men som sagt de tröttnar fort. Bättre när de blir lite större. Förra året gjorde jag ett stort slott och idag har jag börjat på ett stort projekt men vet inte om det håller hela vägen, har dock inga små barn som gnäller dock en man som helst slipper hjälpa till men med ett sådant stort projekt behövs lite hjälp. Förra året köpte vi en limpistol som vi använde att klistra huset med och det funkade väldigt bra, inget jävla socker här inte. Bakar lussekatter gör jag inte utan jag gör prinsar istället, är samma sak men gör dem som släta bullar så blir de inte så fula. Hoppas du får en trevlig helg i Sjöbo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, världen är bra liten! I Sjöbo har jag nästan all min släkt. :)

      Limpistol var ju smart! Tack för tipset! Nästa år ska jag ge mig på ett försök!

      Radera
  26. Jag är en usel mamma...... för vi har PLASTGRAN..... Jag minns inte när jag senast bakade pepparkakor, lussebullar går att köpa på kondis & morfar får stå för husbyggandet....

    Dessa underbara maffiamammor som är så perfekta, välkomna hem till mig.. Här hittar ni två ganska välartade barn, har ni tur hittar ni också dammfria hörn & en SINGELmamma som ägnade 4,5 år av sina barns barndom att vidareutbilda sig på högskolan... Skulle gärna diskutera rätt eller fel med er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, vi har också plastgran! Saknar dock doften av "riktig gran!" men den doften kan man visst köpa på burk! ;)

      Radera
  27. Inte en chans att vi kommer att ha en julgran i år!
    När katten levde band vi fast julgranen så att den inte skulle välta..
    Men minimarodören här hemma hade det inte ens hjälp om vi spikat fast fanskapet i golvet plus limmat fast kulorna!
    Den avkomman fick vi för våra synders skull och han har redan kraschat så jäkla mycket saker här hemma, jag orkar inte med dagliga brottningsmatcher och bråk pga en julgran med, tvåårs-trotsen är jävlig nog som den är redan.. (senaste saken han pajade? Han repade vår 63" TV.. Ja, han är väldigt billig för tillfället, jag kan nog faktiskt tänka mig att betala ngn för att ta honom ;-))

    Den stora filuren överlever, han har en minigran han pimpade igår med guldigt glitter så att man inte ser granen längre. Om ngn gnäller kan jag köpa hem en doftspray som stinker gran så kan de sniffa på den och försöka föreställa sig en gran hos oss ;-)

    Svärmor gillar att baka så jag slänger dit barnen där för julbak.
    Svärfars fru har julpyntat deras hus så att strömmen gick igår, så jag har slängt dit ungarna idag för lek och bus, de lär ha fått en överdos av julstämning när jag hämtar hem dem ;-D
    Själv sitter jag hemma ENSAM och njuter, jag pluggar faktiskt.. Jättemycket ;-)

    Bara för att man själv inte dras med i den extrema julhysterin så kan man faktiskt se till att ungar får en lagom dos (eller överdos) av det på annat håll med.
    Fast, såklart, jag är en sjukt usel mamma som inte vill umgås med mina barn 24 timmar dygn och göra varenda dag fram till julafton som en dröm med egengjorda paketadventskalendrar, julmusik, bak och annat skit ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har ju ordnat så att alla delarna prickas in. Nästan lite supermorsevarning bara på det, haha. ;)

      Skönt att det finns fler "usla" mammor! ;)

      Radera
  28. Jag har stått med barnen (när dom var små) och tvingat mig själv att baka dessa lussekatter o pepparkakor... inte för att jag ville utan för att det var det som "bra mammor gör" ???
    Fan ta mig för det!
    För inte blev det ngt "jul-mys" av det... det blev svordommar o tråkigt!
    Bättre att köpa färdigt o vara glad istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hatten av för att du gjorde det!

      Men ja, jag köper...jag håller mig nämligen inte till svordomar utan övergår till könsord, haha.

      Radera
  29. Fy för nedlåtande maffiamammor! *kräks lite*! Hoppas du verkligen inte tog åt dig av den personen för du verkar vara en FANTASTISK mamma! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, JAG tar inte åt mig ett dugg! Tycker mest att det är en trist syn på mammor.

      Tack!

      Radera
  30. Jag har precis samma keramikpepparkakshus här hemma! (^_^) Visst är det vackert?!

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!