måndag 11 september 2023

För sån é jag!

Jag kände ju att jag ville börja skriva igen för att jag mår som bäst när jag skriver. Och mycket av det handlar om att ventilera mina känslor, få utrymme att vara arg och ledsen och att bearbeta saker. Inte bara vara rolig. Så jag tänker att för min egen skull...så ska jag göra det. Använda bloggen lite som en dagbok och hoppas på att få lite feedback i kommentarerna, lite bra diskussioner och utbyte. Man kan ju alltid välja att kommentera som anonym om man inte vill "lämna ut sig" med sina innersta känslor...men visst är det viktigt att dela med sig av dem?!

Jag är inne i en jättekonstig period i livet just nu. Jag vet inte riktigt vilket ben jag ska stå på och det är så många olika faktorer som påverkar mig och mitt mående just nu. Jag känner mig förvirrad och splittrad. Ledsen och förbannad. Besviken. Men jag borde vara glad, lycklig och nöjd. Jag är sambo med en fantastisk man, mina barn älskar mig, jag bor i ett fint hus och kroppen samarbetar mer ofta än sällan.

Alice högstadietid knäckte mig på riktigt. Hot, mobbning, trakasserier, hot om våldtäkt, pistolhot, slag... Alla polisförhör, samtal med rektorer, skolinspektion, skolverket, all media, TV mm. Kändes som att jag kämpade för mitt liv. Och det gjorde jag ju. Alice är ju mitt liv!  Jag har alltid varit en mamma som "kämpat" men det har handlat om andra saker. Sorgen efter min mamma som dog en vecka efter att Alice föddes har varit oerhört svår för mig att hantera. Nästan omöjlig. Jag har haft jättesvårt att acceptera att det som hände faktiskt hände och jag har genom åren tackat nej till all hjälp jag erbjudits. Om jag erkände för mig själv att mamma var död...så blev det ju på riktigt...och jag ville inte det. Så jag pressade mig själv att leva vidare, vara en bra mamma, skribent och fru. Mamma skulle liksom komma tillbaka...för att något hade blivit fel... Jag har skrivit detta hundratals gånger. "Du skulle inte dö. Något blev fel!" Och jag har inbillat mig att den som gjorde fel...ska rätta till det. Det hände aldrig. Snart sexton år nu... Fan. Jag måste släppa taget. På riktigt. 

Jespers mamma dog nyligen. Min "nya mamma" och som barnen kallade henne "nya farmor" lämnade oss efter en tids sjukdom. Vi tog hem henne, jag pysslade om henne, duschade henne, hade djupa samtal med henne och skrattade med henne. Och hon påminde SÅ mycket om min mamma! Och jag är alldeles iskall, praktisk och vidrig...för Jesper. Jag kan liksom inte gå tillbaka dit och känna igen. För jag hanterar inte det. Jag tog på mig ansvaret för begravningen, jag ringde anhöriga och vänner och jag gjorde blomsterkransar och spellista. Men jag kände inte efter. Och jag orkar/klarar inte att trösta Jesper. För om jag stannar upp...bryter jag ihop. Och jag vill inte det igen. Jag var ju liksom på väg upp...

Känner att jag borde stötta, trösta och finnas mycket mer. Men jag måste hålla mig över ytan. Och ja, jag måste antagligen ta tag i de där känslorna en dag...som jag i så många år stött undan. Jag vill ju trots allt lära mina barn hur man hanterar saker som är jobbiga. Och då måste jag först lära mig det själv....

over and out.

/Meekatt...

22 kommentarer :

  1. Frågar du mig så borde skammen och tabuet tas bort vid besök hos en psykolog/kurator. Det är en underbar investering i att kunna hantera och vårda din själ, hjärna och hjärta. Och framför allt; att utvecklas som person.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så sant! För mig handlar det inte om skam - mer om rädsla. Men inser ju hur viktigt det är.

      Radera
  2. Håller med Anonym ❤️

    SvaraRadera
  3. Jag vet inte om jag ska kommentera eller ej, det kan så lätt missförstås. Jag vill för allt i världen inte trampa på några tår eller verka okänslig, men jag chansar på att du tar det på rätt sätt. Jag vet inte alls vad du står eller tycker, men om du är öppen kanske du skulle kunna få lite tröst...min sambo gick till ett medium. Han har alltid varit öppen men inte lyckats själv hela vägen. Han ville få kontakt med sin farmor och oh boy det fick han. Inte nog med det, mediumet fick också kontakt med min mormor, vi kunde inte tolka det som någon annan. Det stämde helt in. Min sambo har aldrig träffat henne, men av det han berättade att mediumet sa visste jag direkt. Han fick vissa svar för egen del och även jag, trots att jag inte ens var med eller hade frågat. Mormor dök upp ändå. Detta var hos ett medium i Göteborg och en person min sambo kollat upp en del innan, det finns ju bra och bättre personer här. Man får tycka vad man vill, eller tro vad man vill om medium, men hjälper det till i ens sorgearbete spelar det ingen roll om det är fejk tänker jag. Har du provat någon gång? /Anna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det har jag aldrig provat. Antagligen av rädsla för att det faktiskt ska fungera och jag inte vet hur jag skulle hanterat det. Men tankarna har funnits där! Fint att det hjälpte er! ❤️

      Radera
  4. Jag tror att du skulle må så mycket bättre om du lyckades släppa garden och gå till någon som lyssnar så du kan få "kräkas" och gråta ur dig allt som du stängt inne i alla dessa år. Gör ett försök, för din egen skull...nu har jag inte alls det bagaget som du har men jag kände mig såå mycket lättare och tillfreds med mig själv efteråt. Håller alla tummar för dig. Stor varm kram.

    SvaraRadera
  5. Hej, Kyrkan erbjuder sorgegrupper där man får tid och hjälp att bearbeta sin sorg. Här jag bor finns det även en familjerådgivning knuten till kyrkan med fantastiska psykoterapeuter. Dit får man går själv oxå alltså inte som en familj och få hjälp. Även om man inte är kristen eller medlem så hjälper dem. Tänkte att det kan vara en bra plats att börja.

    SvaraRadera
  6. Jag minns när jag först hittade till din blogg. Började gilla dig och det du skrev. Sen en dag. Du berättade om din mamma och när hon lämnade dig. Jag satt i lunchrummet på jobbet och mina tårar bara rann. Jag var så gripen. Tack för den fina stunden. Jag har också varit med om att begrava en svärföräldrar (oväntat, endast 52 år). Och jag som fixade allt runt begravningen. Alldeles nygravid och fortfarande hemligt för alla. Men jag fixade det. Precis som du gjort. Fyra år senare förlorade jag min egna pappa. En fruktansvärd sorg. Men vi är starka. När vi erkänner oss svaga.
    All kärlek till dig. Och tack för att du börjat blogga igen! //Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sara! ❤️ Beklagar din sorg efter din pappa!

      Radera
  7. Goaste Malin!
    Jag har ju följt dig sedan starten typ, och jag vågar riskera att du blir lite irriterad på mig.
    Du behöver ha hjälp med att bena ut det här, våga känna och inse att kanske världen inte rasar om du gör det. Du är en så makalös person, så stark för andra. Men du behöver göra det här så du och din Jesper kan gå vidare tillsammans, och inte vid sidan om varandra, utan med varandra hand i hand i sorg och glädje.
    Men du behöver ha någon som kan hjälpa dig låsa upp knuten du har i dig.
    På riktigt.
    Först då kan du njuta, våga släppa loss din kärlek, dina kärlek och våga leva fullt ut.
    Jag var en jättestark person, trodde jag kunde fixa allt. Men det kunde jag inte, vågade inte släppa kontrollen. Först när jag gjorde det, med hjälp av en psykolog började verkligen må bra. Det behövdes egentligen inte så mycket, en puff bara.
    Och då blev jag på riktigt den starka kvinna jag är idag.
    Stor kram
    Lisbeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag blir inte irriterad på dig! Mer på mig själv eftersom att jag vet att du har rätt, haha. ❤️
      Det är ju alltid enklare att stötta andra och inte sig själv. Men ja, egentligen måste man ju såklart börja med sig själv...det inser jag ju. Kanske dags nu.

      Radera
  8. Du behöver hantera förlusten av din mamma och nu din "nya mamma".. det kommer att äta upp dig långsamt inifrån och ge dig fysisk värk.. man behöver släppa och gråta ut även om det känns tungt. jag vet.
    varma kramar till dig

    SvaraRadera
  9. ÄLSKAR att du alltid är så ärlig i ditt skrivande. Du gömmer inget. Du förfinar inget och du står för dina känslor - även när du skäms för dem. Du är så värdefull för oss andra kämpande mammor. TACK för dig - som du skrev om din lilla svärmor....så fint!

    SvaraRadera
  10. DU har hjälpt mig genom sorgen efter min mamma SÅ mycket så det gör så ont i mig att veta att du själv står kvar där du gör. Ta hjälp! SKriv! Prata! Gråt!

    KRam Emma

    SvaraRadera
  11. Först vill jag börja med en stor kram ♥️ Den behöver vi, jag kämpar också på och vågar inte känna efter, jag är livrädd att tappa det att ramla ner på botten för då vet jag inte hur sjutton jag ska ta mig upp igen. Jag saknar min mamma varenda dag, hon gick ju bort förra året, på min födelsedag 😢😢😢
    Vi behöver den där kramen, både du och jag ♥️♥️

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!