tisdag 17 oktober 2023

Lite mammapepp och morgonkaos!

Jag slängde ut frågan ”Hur ser er morgon ut?” på facebook i morse. Oerhört befriande att läsa alla svar! Det är alltså inte bara jag som har kaos på morgonen emellanåt, skäller på barnen, skickar iväg dem utan frukost i magen eller ibland misslyckas att få iväg dem över huvud taget. Inte bara jag som får psykbryt över att de alltid ska ligga kvar så länge i sängen att de sedan måste springa till bussen och ibland missar den…trots att jag väckt dem 1,5 timme tidigare. Jag är inte ensam. Skönt tycker jag. Vi behöver inte slå ner på oss själva. Vi gör väl ändå så gott vi kan? Och precis som när barnen var små…så gör vi ju trots allt vårt bästa. Och det får fan räcka, haha.

Jag fick ett mail igår ifrån en nedbruten mamma. Hon läser statusuppdateringar på fb och slår på sig själv med knuten näve. ”Jag måste ju ha gjort något fel under deras uppväxt eftersom de beter sig så här nu?! Känner mig helt misslyckad som mamma!”

Blir så ledsen över alla mammor som trycker ner sig själv. Som låter sig påverkas av bilden som många andra mammor förmedlar. Som tror att de är de enda som har det stökigt på morgonen och att det är något fel på dem. Så är det INTE!

Sociala medier fylls med bilder och berättelser om lyxfrukostar med tända brasor, kli på ryggen och hembakat bröd med veganska jäkla pålägg och smoothies. Alla sitter vid uppdukat bord och ”morgonmyser”, planerar dagen, packar fruktpåsar till rasten och vinkar glatt i dörren. Sen fotas de glada lyckliga ”Bullerby-barnen” bakifrån när de skuttar iväg längs vägen. Syskonen hand i hand och man får en ”MINA FINA!”-post på instagram med hashtag ”syskonkärlek”. Haha, så är det INTE här hemma. Här tjatas det. Här skälls det. Här bråkas det. Det närmaste ”mys vid brasan” här hemma är min klimakterievarma kropp som kokar av ilska när jag för tolvte(!) gången går in till tonåringen och säger ”KOM IGEN NU FÖR FAN ALICE!”, haha. Smoothiemaskinen gick sönder samma dag jag köpte skiten, det närmaste nybakat bröd är ”nästan för gammalt bröd” som förvandlas till Fattiga Riddare i ren panik och vår härliga morgonmusik består av Leif & Billy på hög volym. Syskonen hatar varandra så fort de ser varandra. Såna é vi. Och det är ju ändå okej. Långt där inne och bortom tröttheten och stressen så finns det obegränsat med kärlek. Det är därför man klarar av de här skitmorgnarna.

Hemma hos oss går Alice buss klockan åtta och Elton cyklar hemifrån tio i åtta. Jag brukar ställa klockan på halv sju för att släpa mig upp och hinna få i mig två koppar kaffe innan ”matchens första rond” drar igång.

06,50 – Öppnar dörren till Alice rum (Alternativt ringer henne på telefonen om jag inte orkar gå dit, hahaha.) Säger god morgon och frågar om hon sovit gott. Får ofta bara ett grymtande till svar. Lämnar dörren lite öppen även om jag vet att det irriterar henne men tänker att lite ljus kan hjälpa för att väcka björnen från sitt ide. Går vidare in till Elton, klappar honom på kinden och han vaknar (oftast) med ett leende och säger ”Kom mamma!” Han vill oftast att man kryper ner och kramas en stund innan han går upp. Mysigt ändå.

07,05 – Går tillbaka till Alice och frågar om hon är vaken. Hon svarar ja. Och sover vidare. Jag berättar för henne hur lång tid det är tills bussen ska gå och hon svarar okej. Elton kommer upp yrvaken och sätter sig i soffan och startar SVT Play och rattar in Leif & Billy. Kläderna håller han i famnen.

07,15 – Tillbaka till tonårsgrottan…nu lite irriterad. ”Kom igen nu Alice! Jag kör INTE dig till tåget idag! Upp och hoppa!” (Varför säger man upp och ”hoppa” egentligen? Vem fan HOPPAR på morgonen?) Hon vänder sig om och svarar irriterat ”JAAAAA! JAG ÄR PÅ VÄG!!” Jag lämnar dörren ännu mer öppen och tänder i hallen. Mouhaha! Går in till Elton och frågar vad han vill ha till frukost. Han svarar nästan alltid ”äpple bara” och vi har diskussionen om hur viktigt det är att ha mat i magen för att orka med skolan och jag erbjuder en miljon olika varianters frukost.

07,20 – Jag skriker genom hela huset ”ALICE!! KOM IGEN NU!” Serverar Elton en macka, äppelbitar, juice och te. Han dricker lite juice, pillar bort pålägget från mackan och tar en liten tugga. Kollar vidare på Leif & Billy. Alice smäller hårt i badrumsdörren. Yes – hon är uppe!

07,30 – Ber Elton klä på sig. Knackar på badrumsdörren och kollar om Alice vill ha någon frukost. Det vill hon inte. Tillbaka till Leif och Billy.

07,35 – Ber Elton borsta tänderna. Han sitter fast i mobilen och jag skäller. ”Ska du kolla mobilen kan jag ju få se Nyhetsmorgon istället!!” Frukosten står kvar orörd på bordet. Lönt…

07,40 – Höjer rösten. ”KOM IGEN NU ELTON! DU ska cykla snart!!”

07,45 – Knackar på Alice dörr. Hon sitter inlindad i en handduk och grejar med håret i lugn och ro. Jag blir apstressad och förklarar att bussen går om 15 minuter och hon svarar irriterat att hon vet.

07,50 – Stressar på Elton. ”Nu blir du sen älskling!! Nu måste du cykla!” medan han i lugn och ro går med näsan i mobilen mot tvättstugan för att hämta strumpor. Sen kommer han in och pussar mig på munnen och säger ”Hejdå mamma, jag älskar dig!”. One down…

07,52 – Skäller på Alice igen, haha. Hon flyger ut ur rummet. ”Hämta strumpor mamma!! Jag blir sen!!” No shit?! Jag hämtar strumpor, hon hoppar i skorna och ut genom ytterdörren med ett ”hejdå, jag älskar dig!”…utan jacka. För sån é hon.

Så ser en vanlig morgon ut i Meekatt Casa. Jag har dock lärt mig vissa knep som fungerar bättre än andra. En sak som ALLTID fungerar (på mina barn) är att spela på deras dåliga samvete, haha. Frukostbricka med lite extra fina mackor eller pannkakor (jag gör smeten kvällen innan!) som jag går in med och ler mitt mentalt störda leende. ”Godmoooorgon älskliiing. Här kommer frukost på sängen! Sätt dig upp!” Då får de så dåligt samvete att de sätter sig upp sovande och börjar äta! Lätt värt de 10 minuterna det tar mig på morgonen i stället för att ägna 45 minuter åt tjat. Ibland är jag på riktigt gott humör och går in och sjunger ”Vi gratuleeerar, vi gratulerar…” med brickan i högsta hugg. Den funkar också alltid och ger en bra start på morgonen, haha. 

Lägga fram kläder kvällen innan fungerar INTE på mina barn. De hinner både få en ny stil, vilja och kroppsform över natten och det resulterar bara i att det vi plockat fram hamnar i en hög på golvet. Så det gav jag upp.

Ibland går det helt smärtfritt och alla är glada. Ibland är det kaos. Ibland jagar jag dem med febertermometer när de försöker köra sjuktricket. Ibland möter barnen varandra i köket och kallar varandra idiot. Ibland får jag messa lärare att ”Elton är på väg!” och ibland får jag köra en sen Alice till bussen. Men ja…vad gör man inte? Minns fortfarande hur mamma skällde på mig varje morgon när jag gick i skolan. Hur arg hon var när hon gasade fram i sin röda Ford Escort genom Åstorp utan att säga ett ord till mig och nästan kastade av mig i farten vid busshållplatsen, haha. Heja mamma!

När båda barnen lämnat börjar "släckningsarbetet". Ta upp blöta handdukar från golvet, släcka lampor i badrummen, stänga garderobsdörrar och hämta disk i ALice rum. Nästa morgon börjar vi om. 

Tänker ändå att vi är alla bara människor och bara för att man är förälder så betyder ju inte det att man plötsligt är lycklig varje morgon när man vaknar eller att man har två ton tålamod, eller hur? Man kanske har jättemysiga kvällar istället?

Så – hur ser era mornar ut? Dela gärna med er så att fler mammor kan få lite tröst i eländet. Vi kämpar på. Och det räcker!


Fick iaf en mysig fika på Skånskan med Alice efter skolan idag! 

 over and out.

//Meekatt...

4 kommentarer :

 1. Jösses, jag blir rent ut sagt rädd när jag läser din beskrivning.
  Hur skulle detta fungerat om du jobbat och själv behövt köra hemifrån kl 06:30?
  Vi har grannar som har 4 pojkar som själva skött sig på morgonen med väckarklocka o frukost och lyckats ta sig till skolan i tid, både med cykel o buss (gymnasietiden).
  Den yngste gick ut gymnasiet i våras.
  Pappan har kört till sitt jobb kl 06.00 och mamman har kört kl 06:30.  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ställde mig samma fråga. Tycker dock att det är roligt att läsa om kaoset, 😅 men det hade också varit roligt att höra hur det hade sett ut om du Malin bara struntade i dem på morgonen? Hemma hos oss får 16- och 14-åringen själva sköta sina morgnar. Enstaka gånger har vi fått lämna jobbet efter ett "JAG HAR FÖRSOVIT MIG, DU MÅSTE KÖRA MIG TILL SKOLAN"-samtal.

   Radera
 2. Hmm, nu är det ju ett tag sen mina barn bodde hemma och ska jag vara ärlig så minns jag knappt längre hur våra mornar var… Jag minns dock att jag var väääldigt trött när det var dags att väcka alla 😖
  Kram från mig

  SvaraRadera
 3. Det är verkligen helt underbart att höra om era morgnar! Det får en själv att förstå att man har det helt normalt! Vi har visserligen en dotter som tar sig upp själv, och inga syskon att bråka med, men allt annat stämmer!😣

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!